Kuchnia jamajska opiera się głównie na kuchni karaibskiej z widocznymi wpływami hiszpańskimi i brytyjskimi, można w niej wyczuć także nuty indyjskie i afrykańskie. Za podstawę większości dań używa się owoców morza, ryb i mięsa, jako dodatki do niemal wszystkich potraw stosowane są warzywa, owoce i lokalne przyprawy.
Kuchnia jamajska – potrawy
Za najbardziej charakterystyczne danie uznaje się palone curry podawane z ryżem i groszkiem. Przysmakiem, który obowiązkiem jest spróbować to saltfish, mocno solony dorsz z owocami bligii pospolitej, podawany z dodatkiem makaronu lub gotowanymi, zielonymi bananami. Warto także skosztować kurczaka po jamajsku, smażonego na oleju kokosowym i podawanego w towarzystwie słodkich ziemniaków, cebuli, pomidorów, marchewki i sporej ilości pieprzu.
Jamajka słynie z dań z grilla. Prawie w każdym barze jest grill, a grillowane jest niemal wszystko – mięsa, ryby czy warzywa. Sekretem dań jest tradycyjna mieszanka przypraw znana jako jerk, której używa się do marynowania dań przeznaczonych do grillowania. W mieszance znajduje się m.in. ziele angielskie, papryka, czosnek, gałka muszkatołowa, tymianek, cynamon, goździki oraz brązowy cukier. Najpopularniejszym daniem z użyciem tych przypraw jest Jerk Chicken czyli mięso, najczęściej kurczak ale inne tez się zdarzają, zamarynowane w słynnej mieszance a następnie wędzone i pieczone na wolnym ogniu z użyciem drewna korzennika lekarskiego. Jest to szybkie i lekkie danie, które można dostać niemal wszędzie. Na Jamajce działają typowe fast foody jak McDonald ’s czy KFC oraz lokalny Island Grill, w których główną rolę odgrywa grillowany kurczak.
Owoce Jamajki
Najpopularniejszymi owocami na wyspie są ananasy, mango, papaje i banany oraz uważany za owoc narodowy, egzotyczny ackee, sprowadzony na Jamajkę z Afryki. Jednak przy spożywaniu go trzeba uważać, ponieważ niedojrzałe owoce są trujące, można spożywać jedynie te, które same się otworzą.
Wegetariański wyznawcy rastafari
Wyznawcy rastafari zazwyczaj są wegetarianami. Przyrządzane przez nich dania, dla Europejczyków mogą wydawać się egzotyczne, opierają się one głównie na ziele angielskim, tymianku i zielonej cebulce scallions. Dlatego osoby niespożywające mięsa, nie powinny mieć problemów z znalezieniem dla siebie posiłku.
Napoje na Jamajce
Podczas posiłków najczęściej podaje się wodę, napoje gazowane lub gęste soki owocowe przygotowywane z miąższem i mleczkiem kokosowym. Najpopularniejszym alkoholem jest oczywiście rum, sączony niemal od rana do wieczora jako popularny drink podaje się go z wodą kokosową. Z lżejszych trunków, dużą popularnością cieszy się piwo Red Stripe.
Napiwki na Jamajce
Zostawianie napiwków jest powszechne, często do rachunku jest już doliczona dodatkowa opłata w wysokości 10-15%. Ponadto w niektórych miejscach doliczany jest podatek od konsumpcji, dlatego warto zapytać czy ceny podane w menu są ostateczne czy czeka jeszcze jakaś dodatkowa opłata.