Kuchnia wenezuelska jest bardzo kolorowa i stanowi połączenie różnych kuchni. Nie używa się w niej zbyt wielu przypraw, dużą rolę natomiast odgrywają warzywa dodawane do większości potraw. Jako dodatek często można spotkać ryż, kukurydzę lub fasolę.
Duża ilość dań jest bardzo tłusta i smażona na głębokim oleju.
Wielu organizatorów wycieczek odradza stołowanie się poza terenem hotelu, jednak Wenezuela słynie niezwykle tutaj popularnych fast foodów oraz owoców, których wiele z nich podawanych jest prosto z drzewa.
W tropikalnych ogrodach można dostać cytrusy, ananasy, markuje czy papaje. Można znaleźć także mniej znane w Polsce gatunki jak guanabana. Popularne jest także spożywanie ogromnych ilości słodkich napojów gazowanych zawierających duże ilości cukru.
Będąc w Wenezueli koniecznie jest spróbowanie rumów, w najróżniejszych smakach oraz serów tequeños. Najpopularniejszym dodatkiem jest arepas – rodzaj pieczywa w kształcie bułki, wyrabianej z mąki kukurydzianej. Można ją jadać zarówno z mięsem, jajecznicą, jak i z twarożkiem.
Najpopularniejszym mięsem jest wołowina, często podawana z grilla.
Do dań, jakie należy spróbować zaliczają się przede wszystkim: empandas (pierożki smażone w głębokim oleju), hallaca (zawijane w liście bananowca paszteciki z rybą, jajkami, oliwkami i czosnkiem) oraz Pabellón Criollo, uznawane za danie narodowe, składające się z czerwonego mięsa, bananów, ryżu i czarnej fasoli.
Na deser, najczęściej, podawane są lody śmietankowe lub pudding, czemu często towarzyszy świeżo palona kawa lub wyciskany sok owocowy.
Należy jednak uważać na lody, soki owocowe i egzotyczne owoce, które mogą negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy z powodu odmiennej flory bakteryjnej, niedostosowanej do rarytasów kuchni latynoskiej.
Stanowczo odradzane jest picie wody z kranu. Woda w Wenezueli często bywa zanieczyszczona, dlatego nawet do mycia zębów zaleca się korzystanie z wody butelkowanej.
Wakacje w Wenezueli
Wenezuela to kraj o bogatej kulturze kulinarnych smakołyków, które zachwycą każdego podróżnika. Jeśli marzysz o połączeniu smaków z niezapomnianymi wrażeniami, warto rozważyć wakacje w Wenezueli, a konkretnie na malowniczej wyspie Margarita. To idealne miejsce dla tych, którzy chcą spróbować tradycyjnych potraw w otoczeniu tropikalnych krajobrazów.