Grecja Jedzenie – kuchnia grecka

Kuchnia grecka uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych inajbardziej kolorowych na świecie. Co ciekawe, jej przepisy nie są skomplikowane, a orygnalne dania można przyrządzić samodzielnie nawet w kilkanaście minut. Jej fenomen polega także na tym, że Grecy wykorzystują w kuchni bardzo zdrowe składniki. Zapewne właśnie dlatego staa się tak popularna. Jeśli planujesz wakacje w Grecji, sprawdź, czego możesz się spodziewać w restauracyjnym menu.

Podstawy greckiej kuchni

Grecy powszechnie uważani są za mistrzów tworzenia potraw z owoców morza i ryb. W najprostszej wersji są to ryby smażone na oliwie jedynie z dodatkiem ziół i sera. Nierzadko wykorzystuje się tam również ryby mrożone czy suszone. Jeśli na greckich stołach pojawia się mięso, to zwykle jest to baranina lub wieprzowina. Grecy zdecydowanie wolą korystać z darów morza w połączeniu z kolorwymi warzywami, najczęściej w formie sałatek. Popularna na całym świecie sałatka grecka to tylko jeden z przykładów. Trio, które wykorzystuje się najcześciej do podkreślenia smaku greckich potraw, to:

  • oliwa;
  • cytryna;
  • oregano.

Owoce morza najchętniej wykorzystywane w potrawach to natomiast:

  • sardynki;
  • barweny prosto z wody;
  • ośmiornice;
  • kalmary;
  • krewetki.

Grecy kochają warzywa!

Można śmiało powiedzieć, że grecka kuchnia nie istnieje bez warzyw, takich jak:

  • pomidory,
  • papryka,
  • cebula,
  • czosnek,
  • szpinak,
  • bakłażan;
  • cukinia.

Stanowią one mniejszą lub większą część każdego dania w tamtym rejonie świata. Z warzywami ochoczo łączy się także rozmaite dressingi i sosy, np.:

  • tzatziki z gęstego jogurtu;
  • sos z ogórków i ziół,
  • skordalię z czosnku,
  • ladolemono z soku cytrynowego i oliwy.

Grecy kochają również treściwe zupy przygotowane na bazie soczewicy, grochu czy fasoli.

Jakie owoce smakują w tej części Europy najbardziej?

Krajobraz Grecji cechuje się bujną, śródziemnomorską roślinnością. Wśród wielobarwnych kwiatów na tutejszych drzewach rosną m.in.:

  • pomarańcze;
  • figi;
  • oliwki;
  • melony;
  • pigwy;
  • granaty.

Przykładowo na Krecie spotkać można największe połacie drzew figowych. To zatem oczywiste, że Grecja, poza Turcją, jednym z najważniejszych importerów tych owoców, także w wersji suszonej, na całym świecie. Świeże owoce spożywa się latem (figa osiąga dojrzałość około sierpnia i września), zaś suszone owoce smakują przez cały rok.

Regionalizm na greckich stołach

Nie należy traktować kuchni greckiej jako jednolitej całości. Na narodowe zwyczaje kulinarne składa się tam kilka tradycji z różnych regionów, m.in. Attyki, Wysp Jońskich, Krety czy Peloponezu. Potrawy przyrządzane na Krecie są zwykle mocno przyprawione i na bazie mięsa. Z kolei na Wyspach Jońskich gotuje się głównie z wykorzystaniem owoców morza oraz makaronów.

Najpopularniejsze składniki i potrawy greckiej kuchni

Istnieje grupa potraw, które jednoznacznie kojarzą się z tym kierunkiem świata:

  • Gyros – w oryginalnej, greckiej wersji gyros to mięso wieprzowe, baranina lub drobiowe opiekane na obracanym rożnie. Po wypieczeniu odcina się je w formie płatków specjalnym elektrycznym nożem. W połączeniu ze świeżymi warzywami i chlebkiem pita gyros to kompletne, greckie tradycyjne danie.
  • Sałatka grecka – to najsłynniejsza sałatka na świecie, w Grecji znana pod nazwą choriatiki. Tworzy się ją z oliwek, pomidorów, ogórków i fety.
  • Pita – kto przynajmniej raz odwiedził Grecję, miał do czynienia z chlebkiem pita. Jest to rodzaj placka, który wypełniony jest słonym lub słodkim farszem.
  • Baklava – to słodki deser z ciasta filo, które przekłada się miodem lub cukrem i orzechami. Wszystkie składniki się zapieka, a następnie kroi w kwadraty albo romby. Na końcu całość deseru polewana jest lukrem.
  • Kretosupa- grecka zupa przygotowywana z ryżu oraz wołowiny.

Przystawki, desery i napoje

Greckie tradycje kawowe

Grecy są prawdziwymi zwolennikami kawy, jednak serwuje się ją tam w bardzo specyficzny sposób – ze szklanką wody z lodem. To napój towarzyszący Grekom zaraz po przebudzeniu lub w porze deseru. W Grecji kawę popija się z małych filiżanek. Warto dodać, że to właśnie tutaj miała powstać receptura popularnej dziś na świecie frappe – mrożona odmiana kawy z dodatkiem mleka i cukru.

Jakie piwo piją Grecy?

Aktualnie prawie każdy rejon w Grecji produkuje swoje własne piwa według lokalnej receptury. Jednak poza tym, najpopularniejszą marką piwną, obecną niemal w każdym markecie, tawernie czy mniejszym sklepie, jest Mythos produkowany obecnie w Salonikach. Piwa rzemieślnicze zyskują jednak równą popularność wśród prawdziwych smakoszy. Będąc w Grecji, warto w restauracji pokusić się właśnie o takie smaki.

Co jeszcze warto zamówić do picia?

W Grecji większą klasę niż piwo ma z pewnością wino. Tradycja jego picia w tej części Europy jest naprawdę imponująca i sięga sześciu tysięcy lat wstecz. Ciekawym wynalazkiem jest tutaj tzw. restina. Specyficzne wino, które powstało na bazie sosnowej żywicy, dawniej wykorzystywanej do korkowania naczyń z winem. Z czasem restina stała się niemal greckim alkoholem narodowym. Współcześnie setki winiarni trudnią się wytwarzaniem właśnie tego napoju, a jego spożywanie stało się tradycją.

Jedną z ciekawszych narodowych propozycji wśród drinków, jest w Grecji rakomelo. Nazwa pochodzi od dwóch podstawowych składników napoju:

  • raki, co oznacza wysokoprocentowy alkohol prosto z Krety;
  • meli, co po grecku oznacza miód.

Do przygotowania trunku potrzeba miodu, rodzynek, goździków, miodu i oryginalnych raki.

Jeśli natomiast chcesz opowiedzieć po powrocie z Grecji o swoich wyjątkowych doświadczeniach smakowych, koniecznie spróbuj tsipouro. To mocny alkohol wytwarzany tylko na terenie tego państwa. Destylacja trwa zwykle ok. 3 godzin, a jego woltaż sięga od 40 do 45 procent. Wytwarza się dwie odmiany tsipouro. Wersję czystą z dodatkiem anyżu lub ziół albo kwiatów. Ten mocny alkohol znajdziesz szczególnie w restauracjach i barach na krecie, gdzie występuje pod nazwą tsikoudia.

Grecka sztuka przyrządzania ryb i frutti di mare

Już starożytni Grecy specjalizowali się w mistrzowskim przyrządzaniu ryb i owoców morza. Przez wieku powstało wiele przepisów na tradycyjne, greckie dania rybne i to w różnych, nieraz skrajnych wersjach. Są to propozycje zarówno okraszone licznymi przyprawami, jak i smaki w pełni naturalne. Ryby smaży się tam zawsze na oliwie. Tłuszcz ten służył jednak nie tylko do smażenia, ale także polewania. Do dań najczęściej wykorzystuje się barweny.

W nadmorskich rejonach Grecji od pomysłów na przyrządzanie owoców morza może zaboleć głowa. Wspomniane już krewetki, kalmary czy ośmiornice łączone są z innymi, wykwintnymi dodatkami. Ośmiornica doskonale komponuje się np. z czerwonym winem. Owoce morza uzupełniają się smakowo z ryżem, warzywami, rozmaitymi serami i kaszami. Wówczas danie do złudzenia zaczyna przypominać hiszpańską paellę.

Odświętna kuchnia Grecka. Jakie smaki królują na stołach?

Grecy rozpoczynają Boże Narodzenie w dniu 25 grudnia i trwa ono przez 12 dni. W tej części Europy prezenty rozdaje się w dzień rozpoczęcia lub 1 stycznia, a potrawy na świątecznych stołach mogą zadziwić niejednego Europejczyka. W zimie w Grecji dojrzewają cytrusy, dlatego mieszkańcy chętnie wykorzystują owoce do tworzenia egzotycznych zup, np. avgolemono. Cytrynowa zupa z dodatkiem koperku ryżu doskonale stawia na nogi i dodaje energii.

Z kolei głównym daniem serwowanym w trakcie uroczystego, świątecznego obiadu, jest pieczona łopatka wieprzowa w towarzystwie pomarańczy. Danie jest niezwykle aromatyczne i rozpływa się w ustach. Grecy kochają także słodycze! W Święta Bożego Narodzenia przepadają za christopsomo, czyli okrągłym chlebem drożdżowym. Wypiek pachnie cynamonem, mastyksem i żywicą pistacji. Inny przysmak to miodowe melomakaronas (ciasteczka). Te słodkie propozycja mają swoje korzenie odpowiednio w tradycjach ormiańskich i bizantyjskich.

Planujesz wakacje w Grecji i nie wiesz, czego spodziewać się na talerzu? Grecka kuchnia jest pełna kolorów, automatów i wyrafinowanych smaków. To doskonałe i wyważone połączenia warzyw, ryb, mięsa i owoców morza. Nieważne, czy zwiedzasz jedną z malowniczych greckich wysp, czy kontynentalną część kraju. Korzystaj z okazji i smakuj potrawy, których w tak doskonałej odsłonie nie znajdziesz w żadnej innej restauracji na świecie.

Piotr Starzyński

More Reading

Post navigation