Jeśli szukasz pysznych i niepowtarzalnych doznań kulinarnych, powinieneś poznać kuchnię Polinezji Francuskiej. Ten wyspiarski kraj znajduje się na południowym Pacyfiku, a jego mieszkańcy rozwinęli unikalną i niesamowitą kuchnię, której nie znajdziesz nigdzie indziej na świecie.

W tym wpisie na blogu omówimy niektóre z najbardziej popularnych potraw z Polinezji Francuskiej. Zobacz, czego powinieneś spróbować podczas podróży do Polinezji Francuskiej.

Pua toro

Kuchnia Polinezji Francuskiej to pyszna eksploracja smaków z całego świata. Jednym z dań, które jest szczególnym faworytem jest pua toro. Jest to potrawa, która powstaje na bazie wołowiny z puszki. Przygotowuje się ją poprzez smażenie wołowiny na patelni wraz z posiekaną czerwoną cebulą, kapustą, pomidorami z puszki lub sosem pomidorowym, czosnkiem, olejem, solą i pieprzem.

Pahua taioro

Pahua taioro to danie przyrządzane ze ślimaków turbota lub małży. Ślimaki lub małże moczy się w słodkiej wodzie przez kilka godzin, a następnie łączy z taioro, przyprawą powstałą w wyniku fermentacji migdałów, startego kokosa, wody morskiej i krewetek. Dodaje się czosnek, cebulę, sól i pieprz. Danie to powinno być podawane w temperaturze pokojowej.

Poulet fafa

Kurczak jest smażony na gorącym oleju, aż będzie ugotowany w całości. Następnie na tej samej patelni smaży się cebulę, czosnek i imbir. Kurczaka dodaje się z powrotem na patelnię i gotuje, aż będzie miękki. Do zagęszczenia sosu można dodać mleko kokosowe lub skrobię kukurydzianą.

Poisson cru czyli surowa ryba z sałatką z mlekiem kokosowym

To danie to sałatka z surowej ryby (poisson cru), mleka kokosowego, ogórka, pomidorów i cebuli.

Ryba jest marynowana w soku z limonki, soli i pieprzu przed połączeniem z innymi składnikami. Danie to powinno być podawane na zimno lub w temperaturze pokojowej.

Ahima’a

Kuchnia Polinezji Francuskiej to pyszna eksploracja smaków. Danie ahima’a jest ulubionym daniem Tahitańczyków, które gotuje się w piecu zwanym ahima’a. Ten otwór w ziemi wypełniony jest kamieniami wulkanicznymi, które podgrzewają i gotują jedzenie.

Posiłek składa się zazwyczaj z mięsa wieprzowego i kurczaka, które jest lekko posmarowane olejem, a także bananów, owoców chlebowca, ryb i warzyw. Wszystkie składniki są zawijane w liście przed umieszczeniem ich w ahima’a. Ta metoda gotowania pozwala na połączenie wszystkich smaków i stworzenie naprawdę wyjątkowego i pysznego dania.

Poʻe

Kuchnia Polinezji Francuskiej to pyszna eksploracja tropikalnych smaków. Po’e to tahitański budyń przygotowany z bananowego purée wymieszanego z brązowym cukrem i marchwią lub skrobią kukurydzianą. Mieszankę należy piec do momentu, aż pudding będzie twardy i bulgoczący. Podaje się go schłodzonego i pokrojonego w kostkę, z dodatkiem kremu kokosowego.

Część bananów można zastąpić papają, mango, ananasem lub innymi owocami tropikalnymi. Deser ten jest bardzo popularny i często spotykany na tradycyjnych tahitańskich grillach tamara’a.

Jedzenie w Polinezji Francuskiej

Kuchnia tahitańska to pyszna eksploracja tropikalnych smaków. Potrawy, które omówiliśmy to tylko kilka przykładów niesamowitego jedzenia, które można znaleźć w Polinezji Francuskiej. Jeśli kiedykolwiek będziesz miał szczęście podróżować tam, pamiętaj, aby spróbować jak najwięcej z tych potraw!

Kliknij na gwiazdkę od 1 do 5, żeby ocenić!
[Głosów: 1 Ocena: 5]

Dodaj komentarz

Przewiń do góry