Wielokulturowość Mauritiusu ma także odzwierciedlenie w lokalnym jedzeniu, która stanowi połączenie kuchni francuskiej, holenderskiej, indyjskiej, chińskiej i kreolskiej. Dania są bardzo mocno przyprawiane i w większości dość pikantne. Ciekawą kwestią są też alkohole, jakie można spotkać na wyspie.
Najpopularniejsze jedzenie na Mauritius
Do najpopularniejszych dań, które należy spróbować, zalicza się na pewno dholl puri czyli najpopularniejszy na wyspie street food. Jest to naleśnik z dodatkiem zmielonego żółtego grochu, podawany z wszelkiego rodzaju curry lub farszem, może być też serwowany na słodko.
Za popularny napój uważa się alouda, jest to schłodzony lokalny napój z mlekiem i nasionami agar-agar i bazylii. Najlepiej sprawdza się w upalne dni, ponieważ jest bardzo orzeźwiający.
Sprawdź 50 ciekawych ofert wakacji na Mauritiusie!
Popularna jest także farata,inspirowana indyjskim daniem paratha. Jest to posiłek składający się z płaskiego chleba podawanego w towarzystwie wegetariańskiego curry lub kurczaka. Za bazę wielu dań stosuje się mauretański smażony w maśle chleb o nazwie du pain frire.
Jeżeli chce się coś na szybko za dobre danie z budki uważa się gateaux piment czyli lokalną odmianę falafela, przygotowaną z grochu z dodatkiem szczypiorku, chili, kolendry i kurkumy, smażoną na głębokim oleju. Przejawów kuchni pakistańskiej można doświadczyć w daniu o nazwie briyani czyli bardzo mocno doprawionym ryżu, podawanym z kurczakiem i dodatkiem smażonych ziemniaków.
Duża część dań jest pikantna, co spowodowane jest dodawaniem do większości z nich mazavaroo czyli pasty z zmielonego chili. Jako zupa króluje rosół z krabów.
Przy plażach znajdują się liczne bary i budki z jedzeniem, które zachęcają niesamowitymi zapachami. Idealne, aby zabić mały głód, będzie zamówienie samosas (trójkątne smażone pierożki) lub smażonego bakłażana. Budki uginają się także od pysznych, egzotycznych i świeżych owoców takich jak papaja, gujawa, liczi czy jackfruit.
Sałatka milionera
Posiłkiem, którego spróbować powinien każdy odwiedzający wyspę jest sałatka milionera, jak sama nazwa głosi, nie należy ona do najtańszych – jedna porcja kosztuje ok. 25 euro, ale warto! Składa się ona z serca palmy oraz najczęściej wędzonego marlina. Jej cena uwarunkowana jest tym, że aby uzyskać jadalną część palmy wykorzystywaną w sałatce, konieczne jest czekanie 6 lat i ścięcie całego drzewa, które wystarcza jedynie na 6 porcji.
Alkohole na Mauritius
Najpopularniejszym alkoholem Mauritiusu jest rum, z którego produkcji wyspa słynie. Największą sławą cieszy się ten o smaku waniliowym i kokosowym. Wanilia jest również częstym dodatkiem do deserów czy napoi m.in. herbaty. Na wyspie produkowane jest także lokalne piwo Phoenix, będące najczęściej sprzedawanym piwem na wyspie.
Poznaj smaki Mauritiusa podczas wakacji
Wyobraź sobie wakacje na Mauritius, gdzie nie tylko krajobrazy zapierają dech w piersiach, ale i każdy kęs jedzenia jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Kuchnia mauritiuska to fascynująca mieszanka wpływów kreolskich, chińskich, indyjskich i europejskich, której smaki i aromaty są absolutnie niepowtarzalne.
Tu, pod palmami, możesz skosztować świeżych owoców morza, aromatycznych curry czy słodkich trzciny cukrowej. A do tego wszystkiego? Lokalny rum, który podkreśli magię chwili i wprowadzi w autentyczny nastrój wyspiarskiego relaksu. Jeśli chcesz przeżyć kulinarną przygodę życia, sprawdź oferty wakacji na Mauritiusie i pozwól wyspie uwieźć cię nie tylko swoimi plażami, ale i smakami.