Egipt Jedzenie

Kuchnia Egiptu

Egipska kuchnia – zobacz jakich potraw warto spróbować!

Jedną z największych atrakcji Egiptu jest tutejsza kuchnia, która łączy w sobie elementy tureckie, włoskie i francuskie. W menu znajdziesz zatem dania mięsne, rybne, ale także wegetariańskie i wegańskie. W każdym posiłku przewidziane są oczywiście obowiązkowe składniki, bez których nie mógłby zostać uznany za egipski.

Podczas tradycyjnego śniadania możesz spodziewać się słodko-słonych smaków. Chleb w postaci pieczonych placków, smażone jajko czy chałwa to tylko niektóre z nich. Warto spróbować fula (danie z gotowanego bobu) czy falafela (na bazie tego samego warzywa). Do chleba Egipcjanie często dodają bastermę, czyli cienkie plastry wołowiny smażone niekiedy z jajkiem.

Najciekawsze egipskie dania

Mahsi

Złożona potrawa, którą można przyrządzić na kilka różnych sposobów. W każdym przypadku jej podstawowym składnikiem jest jednak ryż z sosem pomidorowym i przyprawami. Taką mieszankę umieszcza się w liściach winogron, bakłażanach czy ziemniakach. Czasem do farszu Egipcjanie dodają także mielone mięso.

Mahsi
Esin Deniz / stock.adobe.com

Kushari

To jedna z najpopularniejszych potraw egipskich dostępna niemal w każdej restauracji. Podstawą jest tutaj makaron i ryż, a dodatkiem soczewica, sos pomidorowy, ciecierzyca czy cebula.

Kushari
FomaA / stock.adobe.com

Fitir (feteer)

To rodzaj egipskiej pizzy z wołowiną, pieczarkami lub tuńczykiem jako składnikiem głównym. Do tego dokłada się oliwki, paprykę czy inne ulubione warzywa.

Molochija

Choć w kuchni Egipcjan zupy raczej nie królują, często jada się tutaj molochiję (molokhię). To zupa powstała z liści jadalnej juty z dodatkiem wody po gotowanej wcześniej wołowinie. Istnieje także wegańska wersja tej potrawy.

Molochija
uckyo / stock.adobe.com

Jeśli chodzi o desery, arabska kuchnia niemal triumfuje w tym względzie. W Egipcie najczęściej jada się ryż z mlekiem oraz ciasta, takie jak:

  • kunafa;
  • baklawa;
  • zalabia;
  • harisa albo harissa (ciasto z semoliny).
Kunafa
Irina Lepneva / stock.adobe.com
Baklawa
Aleksandr Vorobev / stock.adobe.com
Zalabia
tarekkhouzam / stock.adobe.com
Harisa
Momen / stock.adobe.com

Piotr Starzyński

More Reading

Post navigation