Egipska kuchnia – zobacz jakich potraw warto spróbować!
Jedną z największych atrakcji Egiptu jest tutejsza kuchnia, która łączy w sobie elementy tureckie, włoskie i francuskie. W menu znajdziesz zatem dania mięsne, rybne, ale także wegetariańskie i wegańskie. W każdym posiłku przewidziane są oczywiście obowiązkowe składniki, bez których nie mógłby zostać uznany za egipski.
Podczas tradycyjnego śniadania możesz spodziewać się słodko-słonych smaków. Chleb w postaci pieczonych placków, smażone jajko czy chałwa to tylko niektóre z nich. Warto spróbować fula (danie z gotowanego bobu) czy falafela (na bazie tego samego warzywa). Do chleba Egipcjanie często dodają bastermę, czyli cienkie plastry wołowiny smażone niekiedy z jajkiem.
Najciekawsze egipskie dania
Mahsi
Złożona potrawa, którą można przyrządzić na kilka różnych sposobów. W każdym przypadku jej podstawowym składnikiem jest jednak ryż z sosem pomidorowym i przyprawami. Taką mieszankę umieszcza się w liściach winogron, bakłażanach czy ziemniakach. Czasem do farszu Egipcjanie dodają także mielone mięso.
Kushari
To jedna z najpopularniejszych potraw egipskich dostępna niemal w każdej restauracji. Podstawą jest tutaj makaron i ryż, a dodatkiem soczewica, sos pomidorowy, ciecierzyca czy cebula.
Fitir (feteer)
To rodzaj egipskiej pizzy z wołowiną, pieczarkami lub tuńczykiem jako składnikiem głównym. Do tego dokłada się oliwki, paprykę czy inne ulubione warzywa.
Molochija
Choć w kuchni Egipcjan zupy raczej nie królują, często jada się tutaj molochiję (molokhię). To zupa powstała z liści jadalnej juty z dodatkiem wody po gotowanej wcześniej wołowinie. Istnieje także wegańska wersja tej potrawy.
Jeśli chodzi o desery, arabska kuchnia niemal triumfuje w tym względzie. W Egipcie najczęściej jada się ryż z mlekiem oraz ciasta, takie jak:
- kunafa;
- baklawa;
- zalabia;
- harisa albo harissa (ciasto z semoliny).