Kuchnia seszelska zaliczana jest do kuchni kreolskich, będących mieszkanką bazującą głównie na kuchni azjatyckiej i indyjskiej z niewielką domieszką kuchni europejskiej, głównie francuskiej. Przeważają w niej świeże owoce i warzywa, ryż, owoce morza i ryby. Dania są lekkie, ale zarazem egzotyczne. Ryż stanowi podstawę większości dań, najczęściej bywa podawany na słodko lub smażony, zamiast ziemniaków najczęściej podawany jest owoc chlebowca. Jako przyprawy wykorzystuje się m.in. algi lub wodorosty. Przy daniu nie może zabraknąć różnego rodzaju surówek czy sałatek. Jako przystawkę często podaje się sałatkę z ośmiornicy, natomiast za najbardziej typową potrawę uważany jest ryż podawany z krewetkami i warzywami, polany sokiem z mango i sosem sojowym. Za miejscowy specjał uznaje się też gulasz z soczewicy serwowany z ryżem i ostrymi kiełbaskami. Podobno jednak ulubioną potrawą rdzennych mieszkańców jest kat-kat de Poisson, danie te składa się z ryby, bananów i mleka kokosowego.
Pozostałością po francuskich kolonizatorach pozostał zwyczaj jadania słodkiego śniadania, na które składają się słodkie bułeczki, bagietki z lukrem czy croissanty podawane w towarzystwie z kawą lub sokiem.
Dla turystów konieczną do spróbowania jest kreolska zupa z muszelek, a dla tych odważniejszych, poleca się zamówienie dań z nietoperza. Może być podawany w wersji curry lub pieczony w całości.
Za najpopularniejszy alkohol wśród miejscowych uznaje się lekkie, jasne piwo. Na wyspie działa miejscowy browar Seybrew. Jednak alkoholem, który warto spróbować jest calou, napój przygotowywany z mleka niedojrzałych kokosów. Wśród napojów bezalkoholowych króluje woda kokosowa.
Na deser podawane są tropikalne owoce takie jak mango, papaja, marakuja, melon czy grejpfrut. Popularnym deserem jest ladob – przyrządzany z chlebowca, banana lub słodkich ziemniaków, gotowanych w mleku koksowym z cukrem, wanilią i gałką muszkatołowa do zgęstnienia, często podawany w towarzystwie miękkich ciasteczek z kokosa.
Żywność na Seszelach jest droga, ponieważ zdecydowana większość artykułów jest sprowadzana z zagranicy. Jedząc w lokalnych barach, za 20 euro dziennie, spokojnie uda się przetrwać dzień, jednak wybierając restauracje trzeba przygotować się na większe koszty. Dużą popularnością wśród lokalnych mieszkańców cieszą się bary take away. Jednak obowiązuje w nich zasada kto pierwszy ten lepszy. Nie gotuje się tutaj na zapas, dlatego im później tym wybór będzie mniejszy.
Seszele Wakacje
Seszele, malowniczy archipelag w sercu Oceanu Indyjskiego, to prawdziwy raj dla wielbicieli egzotycznych smaków i niezapomnianych pejzaży. Wśród palm i błękitnych lagun ukrywają się lokale serwujące tradycyjne potrawy kreolskie, które stanowią nieodłączny element doświadczeń każdego turysty. Jeśli marzysz o połączeniu relaksu na złocistych plażach z kulinarną przygodą, to właśnie Seszele są idealnym miejscem dla Ciebie. Na łamach Fly Hunter publikujemy szczegóły dotyczące ofert, cen oraz opinii na temat Seszele Wakacje. Warto zanurzyć się w tej kulturze nie tylko poprzez degustację miejscowych przysmaków, ale również przez pełne relaksu wczasy na Seszelach.
Jakie inne Seszele atrakcje?
Do innych atrakcji na Seszelach poza lokalną kuchnią zaliczamy przede wszystkim przyrodę, czyli liczne wyspy i absolutnie przepiękne plaże. Zobacz 3 polecane plaże oraz 4 najpopularniejsze wyspy w Seszele Atrakcje i zobacz czy jest to destynacja dla Ciebie.
Seszele Informacje Praktyczne
Pamiętaj, żeby przed wyjazdem na Seszele zapoznać się z „Seszele Informacje praktyczne„. Przede wszystkim zwróć uwagę na wymagane dokumenty, aby uniknąć problemów z wjazdem do tego kraju. Przydadzą Ci się również porady dotyczące tego jakie rzeczy warto spakować w podróż na Seszele.