Kebab domowy

Domowy kebab – przepis

Wszedł na polski rynek fastfoodowy w latach 90. XX wieku, by z czasem stać się jednym z obowiązkowych dań imprezowych. Kebab, bo o nim mowa, to turecka potrawa, która podbiła nasze kubki smakowe. Czym dokładnie jest? Czy można odtworzyć go w domu?

Kebab – w bułce, tortilli… a może bez surówek?

Co ciekawe, nazwa kebab nie jest jednoznaczna. Kryje się pod nią ponad 20 odmian tej potrawy. W krajach arabskich takich jak Turcja, Armenia czy Izrael, pod nazwą kebabu spotkamy szaszłyk z pieczonego mięsa, bardzo często mielonego.

To co my znamy w Polsce pod nazwą kebabu to tzw. döner kebab – odpowiednio doprawione mięso, w formie pionowego rożna, które skrawa na paski się przy pomocy specjalnego noża.

Najczęściej podawany jest z warzywami, z surówką oraz sosami, w picie lub tortilli. Ze względu na całodniowe opalanie mięsa, a tym samym jego łatwą dostępność, doner kebab stał się reprezentantem kuchni typu fast food.

Do popularnych form kebabu należą także: lufka lub dürüm (kebab w cienkim placku lawasz) oraz Lahmacun zwany jako turecka pizza.

Mięsem tradycyjnie wykorzystywanym do produkcji kebabu jest baranina, jednak ze względu na cenę, najczęściej można spotkać kurczaka lub wołowinę, rzadziej cielęcinę z dodatkiem baraniny. Ze względu na tradycję arabską, nie stosuje się wieprzowiny.

Coraz więcej barów i restauracji podających kebab, decyduje się na mięso kraftowe – produkowane samodzielnie od podstaw.

Kebab domowy. Najczęściej z sosem czosnkowym.

Kebab można przygotować samodzielnie w domu i nie wymaga to korzystania ze specjalistycznych rożnów. Jedyne czego będziemy potrzebowali to szpikulce metalowe do szaszłyków i piekarnik.

Opcjonalnie możemy wykorzystać patyczki do szaszłyków – należy jednak pamiętać o tym, aby użyć ich kilku, tak aby utworzona z mięsa wieża była stabilna.

Do wykonania domowego kebaba, najlepiej wykorzystać mięso z kurczaka. Jest najbardziej dostępne i najłatwiejsze do przygotowania. Podstawą dobrego mięsa kebabowego jest marynata.

Do jogurtu greckiego, dodajemy orientalne przyprawy takie jak: mielona papryka, cynamon, kolendra, kumin, pieprz itp. Można zamiennie użyć też gotowej mieszanki przypraw do kebabu.

W tak przygotowanej marynacie, zanurzamy mięso na kilka godzin, a najlepiej na noc. Dzięki temu przesiąknie aromatami. Po aromatycznej kąpieli, kawałki kurczaka wyciągamy i nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc swoistą wieżę.

Tak przygotowane mięso, wkładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową, do piekarnika ustawione w opcji grill, rozgrzanego do około 230 stopni. Pieczemy przez 30 minut, obracając mięso w połowie tego czasu.

A chef putting red meat shish kebab onto a charcoal barbecue
AB Photography / stock.adobe.com

Następnie dodajemy ulubione składniki do naszego szaszłyka. Mogą być to frytki, pomidory, cebula, sałata, cebula czy sosy np sos czosnkowy lub ostry.

cropped view of cook holding spoon with sauce while preparing doner kebab
LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com

Kebab z wołowiny

Alternatywną opcją jest przygotowanie domowego kebabu z wołowiny.

Aby go wykonać potrzebujemy około 1 kg przemielonego mięsa wołowego. Mięso przekładamy do miski a następnie dodajemy ok 2 łyżek mąki pszennej, przyprawy – sól, pieprz, cynamon, kumin, kolendrę, a następnie wyrabiamy mięso ręcznie.

Po tym jak jest gotowe, układamy do w kształt wałka i zawijam w folię aluminiową, jakbyś zawijali w papierek cukierka. Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut, a następnie odwijamy je i pieczemy przez kolejne 30 minut.

Mięso po wyjęciu z piekarnika powinno odpoczywać przez kilka minut. Gdy już lekko ostygnie, w końcówki wbijamy patyczki do szaszłyków, aby wygodniej móc je pokroić.

Kebab na talerzu

Bardzo popularną formą podawania kebabu domowego jest kebab na talerzu. Można go również spotkać w barach typu fast food.

Mięso, najczęściej drobiowe, pokrojone na kawałki obtacza się w gotowanej mieszance przypraw do kebabu, a następnie smaży na patelni na niewielkiej ilości oleju. Mięso podawane jest z frytkami oraz warzywami takimi jak pomidory, ogórki, cebula.

Kebab w tortilli

Równie popularną formą jest kebab w tortilli. Tak usmażone mięso, wraz z warzywami zawijane jest w placek tortilli.

Sos czosnkowy do kebaba

W Polsce obowiązkowym dodatkiem do kebabu jest sos czosnkowy. Najczęściej robi się go na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.

Opcjonalnie można sos oprószyć pieprzem i solą. Popularnym sosem jest rownież sos ostry na bazie koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej.

Podczas przygotowywania potrawy, składniki naszej potrawy, najlepiej podzielić a następnie schować w osobne miski. Dzięki temu unikniemy bałaganu w kuchni i ułatwimy sobie pracę, a aromaty nie przenikną warzyw. Pozostałe składniki możemy przechowywać w lodówce i wykorzystać je na następny dzień.

Kebab meat on skewers
Martin Garnham / stock.adobe.com

Alternatywne formy kebabu

W niektórych sklepach można zakupić gotowe mięso kebabowe – z cielęciny, czy wołowiny.

Najczęściej jednak jest ono pełne konserwantów i wysoce przetworzone, dlatego lepiej pomyśleć o jego samodzielnym przygotowaniu.

W sieciach sklepów, takich jak np Biedronka, pojawiły się również opcje wegetariańskie, na bazie białka pszenicy lub soji. Wegetariańskim zamiennikiem używanym często, jest również tofu obtoczone w mieszance gotowych przypraw do kebabu.

Kebab falafel

Wegetariańskim zamiennikiem dla kebabu, który pojawia się często w barach jest falafel. Co ciekawe, może być on również samodzielną przekąską.

Falafel to najczęściej kotleciki z ciecierzycy. Aby przygotować falafele, moczymy surową ciecierzycę przez 12 godzin (nie dłużej bo po tym czasie może się zepsuć).

Następnie po odsączeniu z wody, dodajemy małą obraną i pokrojoną cebulę, czosnek i zestaw przypraw: kolendrę, sól, kumin, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową i cynamon.

Całość należy wymieszać, a następnie przemielić, najlepiej w maszynce do mięsa. Dodajemy do tego szczyptę sody oczyszczonej i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie, możemy uformować niewielkie kotleciki.

Smażymy je na patelni, na głębokim tłuszczu – powinien mieć min. 2.5 cm wysokości. Ważne, aby olej był mocno nagrzany – odpowiednia temperatura to około 175 stopni.

Jeżeli nie posiadamy termometru cukierniczego, możemy po prostu rzucić niewielki kawałek chleba. Jeżeli od razu wypłynie i zacznie się smażyć, olej ma już dobą temperaturę.

Falafele smażymy ok 1.5 minuty z każdej strony i odsączamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Dodatki do kebaba

Kwestia dodatków do kebabu jest całkowicie indywidualna. Można zjeść kebab z frytkami na talerzu, w picie lub w tortilli.

Ulubione warzywa, czy surówka dodadzą potrawie świeżości, a ulubiony sos podkręca smaki. Nam nie pozostaje nic innego, jak życzyć wspaniałej kulinarnej podróży. Smacznego!

cropped view of man eating doner kebab in aluminium foil
LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com

Piotr Starzyński

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Dodaj komentarz