Wszedł na polski rynek fastfoodowy w latach 90. XX wieku, by z czasem stać się jednym z obowiązkowych dań imprezowych. Kebab, bo o nim mowa, to turecka potrawa, która podbiła nasze kubki smakowe. Czym dokładnie jest? Czy można odtworzyć go w domu?
Kebab – w bułce, tortilli… a może bez surówek?
Co ciekawe, nazwa kebab nie jest jednoznaczna. Kryje się pod nią ponad 20 odmian tej potrawy. W krajach arabskich takich jak Turcja, Armenia czy Izrael, pod nazwą kebabu spotkamy szaszłyk z pieczonego mięsa, bardzo często mielonego.
To co my znamy w Polsce pod nazwą kebabu to tzw. döner kebab – odpowiednio doprawione mięso, w formie pionowego rożna, które skrawa na paski się przy pomocy specjalnego noża.
Najczęściej podawany jest z warzywami, z surówką oraz sosami, w picie lub tortilli. Ze względu na całodniowe opalanie mięsa, a tym samym jego łatwą dostępność, doner kebab stał się reprezentantem kuchni typu fast food.
Do popularnych form kebabu należą także: lufka lub dürüm (kebab w cienkim placku lawasz) oraz Lahmacun zwany jako turecka pizza.
Mięsem tradycyjnie wykorzystywanym do produkcji kebabu jest baranina, jednak ze względu na cenę, najczęściej można spotkać kurczaka lub wołowinę, rzadziej cielęcinę z dodatkiem baraniny. Ze względu na tradycję arabską, nie stosuje się wieprzowiny.
Coraz więcej barów i restauracji podających kebab, decyduje się na mięso kraftowe – produkowane samodzielnie od podstaw.
Kebab domowy. Najczęściej z sosem czosnkowym.
Kebab można przygotować samodzielnie w domu i nie wymaga to korzystania ze specjalistycznych rożnów. Jedyne czego będziemy potrzebowali to szpikulce metalowe do szaszłyków i piekarnik.
Opcjonalnie możemy wykorzystać patyczki do szaszłyków – należy jednak pamiętać o tym, aby użyć ich kilku, tak aby utworzona z mięsa wieża była stabilna.
Do wykonania domowego kebaba, najlepiej wykorzystać mięso z kurczaka. Jest najbardziej dostępne i najłatwiejsze do przygotowania. Podstawą dobrego mięsa kebabowego jest marynata.
Do jogurtu greckiego, dodajemy orientalne przyprawy takie jak: mielona papryka, cynamon, kolendra, kumin, pieprz itp. Można zamiennie użyć też gotowej mieszanki przypraw do kebabu.
W tak przygotowanej marynacie, zanurzamy mięso na kilka godzin, a najlepiej na noc. Dzięki temu przesiąknie aromatami. Po aromatycznej kąpieli, kawałki kurczaka wyciągamy i nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc swoistą wieżę.
Tak przygotowane mięso, wkładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową, do piekarnika ustawione w opcji grill, rozgrzanego do około 230 stopni. Pieczemy przez 30 minut, obracając mięso w połowie tego czasu.

Następnie dodajemy ulubione składniki do naszego szaszłyka. Mogą być to frytki, pomidory, cebula, sałata, cebula czy sosy np sos czosnkowy lub ostry.

Kebab z wołowiny
Alternatywną opcją jest przygotowanie domowego kebabu z wołowiny.
Aby go wykonać potrzebujemy około 1 kg przemielonego mięsa wołowego. Mięso przekładamy do miski a następnie dodajemy ok 2 łyżek mąki pszennej, przyprawy – sól, pieprz, cynamon, kumin, kolendrę, a następnie wyrabiamy mięso ręcznie.
Po tym jak jest gotowe, układamy do w kształt wałka i zawijam w folię aluminiową, jakbyś zawijali w papierek cukierka. Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut, a następnie odwijamy je i pieczemy przez kolejne 30 minut.
Mięso po wyjęciu z piekarnika powinno odpoczywać przez kilka minut. Gdy już lekko ostygnie, w końcówki wbijamy patyczki do szaszłyków, aby wygodniej móc je pokroić.
Kebab na talerzu
Bardzo popularną formą podawania kebabu domowego jest kebab na talerzu. Można go również spotkać w barach typu fast food.
Mięso, najczęściej drobiowe, pokrojone na kawałki obtacza się w gotowanej mieszance przypraw do kebabu, a następnie smaży na patelni na niewielkiej ilości oleju. Mięso podawane jest z frytkami oraz warzywami takimi jak pomidory, ogórki, cebula.
Kebab w tortilli
Równie popularną formą jest kebab w tortilli. Tak usmażone mięso, wraz z warzywami zawijane jest w placek tortilli.
Sos czosnkowy do kebaba
W Polsce obowiązkowym dodatkiem do kebabu jest sos czosnkowy. Najczęściej robi się go na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
Opcjonalnie można sos oprószyć pieprzem i solą. Popularnym sosem jest rownież sos ostry na bazie koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej.
Podczas przygotowywania potrawy, składniki naszej potrawy, najlepiej podzielić a następnie schować w osobne miski. Dzięki temu unikniemy bałaganu w kuchni i ułatwimy sobie pracę, a aromaty nie przenikną warzyw. Pozostałe składniki możemy przechowywać w lodówce i wykorzystać je na następny dzień.

Alternatywne formy kebabu
W niektórych sklepach można zakupić gotowe mięso kebabowe – z cielęciny, czy wołowiny.
Najczęściej jednak jest ono pełne konserwantów i wysoce przetworzone, dlatego lepiej pomyśleć o jego samodzielnym przygotowaniu.
W sieciach sklepów, takich jak np Biedronka, pojawiły się również opcje wegetariańskie, na bazie białka pszenicy lub soji. Wegetariańskim zamiennikiem używanym często, jest również tofu obtoczone w mieszance gotowych przypraw do kebabu.
Kebab falafel
Wegetariańskim zamiennikiem dla kebabu, który pojawia się często w barach jest falafel. Co ciekawe, może być on również samodzielną przekąską.
Falafel to najczęściej kotleciki z ciecierzycy. Aby przygotować falafele, moczymy surową ciecierzycę przez 12 godzin (nie dłużej bo po tym czasie może się zepsuć).
Następnie po odsączeniu z wody, dodajemy małą obraną i pokrojoną cebulę, czosnek i zestaw przypraw: kolendrę, sól, kumin, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową i cynamon.
Całość należy wymieszać, a następnie przemielić, najlepiej w maszynce do mięsa. Dodajemy do tego szczyptę sody oczyszczonej i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie, możemy uformować niewielkie kotleciki.
Smażymy je na patelni, na głębokim tłuszczu – powinien mieć min. 2.5 cm wysokości. Ważne, aby olej był mocno nagrzany – odpowiednia temperatura to około 175 stopni.
Jeżeli nie posiadamy termometru cukierniczego, możemy po prostu rzucić niewielki kawałek chleba. Jeżeli od razu wypłynie i zacznie się smażyć, olej ma już dobą temperaturę.
Falafele smażymy ok 1.5 minuty z każdej strony i odsączamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Dodatki do kebaba
Kwestia dodatków do kebabu jest całkowicie indywidualna. Można zjeść kebab z frytkami na talerzu, w picie lub w tortilli.
Ulubione warzywa, czy surówka dodadzą potrawie świeżości, a ulubiony sos podkręca smaki. Nam nie pozostaje nic innego, jak życzyć wspaniałej kulinarnej podróży. Smacznego!

Leave a Comment